Zoals elke buurt kent ook de Baarsjes zijn verborgen helden. Nooit kun je weten welk bijzonder verhaal er schuilgaat achter iemand die je tegenkomt op straat. Soms heb je wel een vermoeden. Zoals bij Omar.
Als we elkaar tegenkomen, groeten we elkaar altijd. Soms praten we even, over zijn dochters en mijn zoon, over de buurt. Op zich niet veel opmerkelijks, ware het niet dat Omar opvallend groot (als in: breed) is. Zeg maar Sylvester Stallone in ‘Rambo: First blood’, maar dan zonder haarbandje en in normale kleren. Omar is een voormalig profbokser en worstelaar. In 1988 deed hij als bokser voor zijn geboorteland Jordanië mee aan de Olympische Spelen in Seoul; hij werd derde in de middengewichtsklasse. Hij was 4 keer Arabisch wereldkampioen en militair wereldkampioen. Een man met een niet alledaags verhaal dus.
Klappen op zijn hoofd
Omar ontvangt me in zijn huis, gekleed in wat wij hier denk ik een ‘drollenvanger’ noemen, maar wat een traditioneel Jordaanse broek blijkt te zijn. Terwijl de zon om aandacht roept, houdt Omar zijn gordijnen dicht. Hij is graag thuis, in zijn eigen wereldje. Maar als hij naar buiten gaat, probeert hij altijd contact te maken met de buurt. Dat is niet altijd gemakkelijk. Door de klappen die hij als bokser op zijn hoofd gekregen heeft, is zijn gelaatsuitdrukking veranderd. Mensen denken daarom vaak dat hij boos is.
The Bodyguard
De (volgens mij) breedste man van Amsterdam-West woont al 30 jaar in Nederland, waarvan 17 jaar in De Baarsjes. Begin twintig was hij toen hij als student aan de sportacademie meedeed aan de Olympische spelen. Hij laat me foto’s zien van de openingsceremonie. Ik zie een jonge man met een snor, nog niet eens zo breed. Ik mag zijn bronzen plak vasthouden. Een diploma, een paspoort. Een foto van hem toen hij naar Nederland kwam. Een jonge man in de bloei van zijn leven. Knap, krachtig, sterk, gezond. Vol ambitie en vertrouwen. In Nederland stopte hij met boksen en volgde hij de opleiding tot bodyguard. Hij was een groot talent en bokser Arnold Vanderlyde werd opgeroepen om met hem te sparren. Hij laat me een item zien van Willibrord Frequin waarin deze op bezoek komt bij het opleidingsinstituut. Omar beschermde vele bekende mensen. Tot twee vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden.
Geen Moslim als beveiliger
Het gebeurde niet gelijk, maar hij werd vanaf dat moment steeds minder gevraagd. De beroemde mensen vertrouwden het niet meer, ze wilden geen moslim als beveiliger. Het kostte hem veel moeite om dat te accepteren, maar uiteindelijk vond hij zijn weg. Hij ging werken als portier in discotheken en cafés. Zijn belangrijkste doel werd om zijn dochters naar de zelfstandigheid te begeleiden. ‘Daarna ga ik reizen’. Hij accepteert dat Nederland zijn land niet meer is en hij hier als Jordaniër (want zo wordt hij na 30 jaar nog steeds gezien) geen groot vangnet heeft. Hij leidt zijn leven daarom in bescheidenheid. Hij laat zijn ID zien als daar om gevraagd wordt. Helaas gebeurt dat heel vaak. En iedere keer doet dat pijn.
Boksen en worstelen doet hij nog steeds af en toe; en hij traint ook de jonge jongens. Maar om zelf fit en sterk te blijven doet hij dus aan krachttraining. Let op: dat is dus iets anders dan bodybuilding. Waar hij vroeger 300 kilo squadte; duwt hij tegenwoordig ‘slechts’ 210. Ook Rambo’s worden ouder.
Tekst: Milena Mulders / Foto’s: Alfred Broer
OPROEP
Heb jij ook een verhaal over een bijzonder buurtcontact of ken je iemand met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!
The post Rambo in de Baarsjes appeared first on Jan Eef.